Meterkasten

Vrijwel elke woning en ieder bedrijfspand is voorzien van een meterkast: het centrale punt waar elektriciteit, water en gas het gebouw binnenkomt. Ook de internetaansluiting, telefoonkabel en antenneverbinding bevinden zich in de meterkast.

Heeft u een nieuwe meterkaste nodig in uw pand of is uw bestaande meterkast aan vervanging toe? Neem voor meer informatie over het installeren of vernieuwen van uw meterkast contact op met onze specialisten via onderstaande buttons.

Meterkast kopen

Wilt u een nieuwe meterkast kopen? Kijk dan goed naar de verschillende elementen waar de meterkast uit bestaat en welke onderdelen u nodig heeft. Nobotec Energy is expert op het gebied van elektrotechniek en is u graag van dienst bij de aanschaf van een nieuwe groepenkast. Als u uw meterkast wilt vernieuwen, kunt u bij ons terecht voor verschillende soorten groepenkasten. Als fullservice-installatiebedrijf verzorgen we zowel de levering als plaatsing van uw nieuwe meterkast.

Bent u benieuwd welke onderdelen van uw meterkast vernieuwd moeten worden en welke groepenkast het meest geschikt is voor uw situatie? Vraag een vrijblijvende offerte aan en we bespreken stap voor stap alle opties!

Meterkast, groepenkast of stoppenkast?

Het is niet altijd duidelijk wat bedoeld wordt met de aanduidingen meterkast, groepenkast en stoppenkast, daarom hieronder een uitleg over de verschillende benamingen en wat we ermee bedoelen.

Meterkast

De meterkast is de ruimte in het gebouw waar de meters voor elektriciteit, water, gas en eventuele andere voorzieningen te vinden zijn. In een woonruimte mag de meterkast zich vanwege de brandveiligheid maximaal 3 meter van de voordeur bevinden, in een bedrijfspand bedraagt deze afstand 10 meter.

Groepenkast

De groepenkast bevindt zich in de meterkast. Vanuit de groepenkast wordt elektriciteit verdeeld naar verschillende punten in de woning of het bedrijfspand. Een groepenkast bestaat uit installatieautomaten, de aardlekschakelaar en een hoofdschakelaar. Hiermee wordt stroom verdeeld naar alle ruimtes en apparaten in het pand. Een groepenkast bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Installatieautomaten
  • Aardlekschakelaars
  • Hoofdschakelaar

Optioneel zijn ook de volgende elementen toe te voegen aan een groepenkast:

  • Kookgroep
  • Aardlekautomaat
  • Beltrafo
  • Stopcontact
  • Overspanningsbeveiliging
  • Krachtgroep

Stoppenkast

De stoppenkast is de verouderde versie van de groepenkast: de elektriciteitsinstallatie waarmee de stroom verdeeld wordt naar andere delen van het pand. In oudere woningen is nog sprake van een stoppenkast, maar bij vernieuwing van de meterkast en in nieuwe woningen is altijd sprake van een groepenkast.

Meterkast vervangen

Wanneer u de elektriciteitsinstallatie in de meterkast wilt vervangen, kan er sprake zijn van de vervanging van een stoppenkast met een groepenkast, of een vernieuwing van een al bestaande groepenkast. Bij het installeren van een nieuwe groepenkast komt veel kijken, zoals de keuze voor de juiste groepenkast die past bij uw eisen, het berekenen van het benodigde aantal groepen en de keuze voor de correcte afmetingen. Nobotec Energy helpt u hier graag bij!

Onze soorten groepenkasten

Voor elke situatie hebben we de meest passende groepenkast beschikbaar. U vindt uitsluitend kwaliteitsmerken in ons assortiment.

ABB Meterkast

ABB Meterkast

Eaton Meterkast

Eaton Meterkast

Hager Meterkast

Hager Meterkast

Onze klantenservice voor al uw vragen

Wilt u meer informatie of heeft u persoonlijk advies nodig? Neem dan contact met ons op via onderstaande opties, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug